Ontmoet het tengere trio De Fed gaat hiken. Dit zijn de drie landen die het volgens HSBC zwaar gaan krijgen. 25 november 2014 17:00 • Door Ruben Munsterman Economen en beleggers zijn het bijna nooit eens. Dus het is best bijzonder dat ik toch minstens tien economen van verschillende fondshuizen heb horen zeggen dat de Federal Reserve ergens halverwege 2015 zijn rente gaat verhogen. Vandaag nog zei Robeco het weer. Het gaat dus in 2015 komen, die hike. Een hogere rente en het herstel van de Amerikaanse economie zal de dollar versterken. Iedereen stelt nu de vraag: wat als de dollar stijgt. De vorige keer dat de Fed op de rem dreigde te gaan staan, had een analist van Morgan Stanley het over de Fragile Five, een term die sindsdien regelmatig wordt gebruikt door fondsmanagers, journalisten en economen. Dat waren de landen - Turkije, Brazilie, India, Zuid Afrika, Indonesie - die slecht zouden gaan op het feit dat de Fed de kraan van goedkoop geld iets zou dichtdraaien. De Fragile Five waren te afhankelijk van buitenlands geld, zo was het verhaal, en de beurzen van vooral India en Indonesie draaiden in dat jaar daardoor slecht. De Britse bank HSBC heeft een lijstje gemaakt van landen die ditmaal op het zorgenlijstje van beleggers horen te staan. De senior economist, Frederic Neumann, van HSBC is alleen een leuke troetelnaam vergeten. Dus bij deze laat ik u kennis maken met het Tengere Trio. Want ja, het zijn er drie: China, Hongkong en Maleisië. De zorgen van Neumann gaan uit naar het krimpende overschot op de lopende rekening van deze landen, dat harder krimpt dan bij andere Aziatische broeders. Waarom is dat erg? "A shrinking surplus can signal emerging vulnerabilities, just as a narrowing deficit may leave a country more resilient. In short: don't just look at the current account balance, but at its direction, too," aldus Neumann. "If a country's saving rate falls, especially relative to investment, this can often signal rising inefficiency possibly reflecting capital misallocation, and therefore heightened financial vulnerability despite excess saving." Het tengere trio loopt volgens HSBC gevaar omdat in deze landen de nationale spaarqoute tussen 2008 en 2013 flink is gedaald Terug naar de Fragile Five. De beurzen en valuta van India en Indonesië gingen hard onderuit in 2013. Dat kwam omdat deze landen toen een groot tekort hadden op de lopende rekening. Als de wereldmunt, de dollar, stijgt ten opzichte van de nationale munt, wordt het immers voor deze landen moeilijker om buitenlandse schuldeisers terug betalen. Geen goed teken. In de gaten houden dus, dat tengere trio. Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.