Rogers: 'Blijf weg bij goudmijnen' De goudprijs kan verder terug tot onder de 1.000 dollar en aan goudmijnen moet een belegger helemaal niet beginnen. 8 juli 2013 16:45 • Door IEXProfs Redactie Na de daling van de goudprijs en de nog scherpere daling van goudmijnen (tot een slordige 80% vanaf de vorige top) is het logisch dat koopjesjagers hun hand onder de markt proberen te houden. Grondstofgoeroe Jim Rogers vindt dat nog te vroeg. De komende twee jaar kunnen nog wel eens heel moeilijk worden, stelt hij tegenover Business Insider. Rogers zou de daling richting de 1.200 dollar rond de top van 1900+ dollar voorspeld hebben. Als verklaring geeft hij daarvoor nu vooral 'intuïtie' op. "Als iets twaalf jaar op rij in waarde stijgt, is een correctie niet meer dan logisch. En correcties zijn volgens Rogers al gauw dalingen van 35 tot 40%, vandaar." Gevraagd naar de fundamentele reden voor die twaalf jaar stijging, komt Rogers ook al met een tamelijk holle frase: "Die bullmarkt van twaalf jaar is het gevolg van een bearmarkt van 20 jaar." Ja, zo kunnen we nog wel even doorgaan, natuurlijk :-) Overigens in de bullmarkt in goud nog niet voorbij. Rogers verwacht een tweede poot van de goudrally die uiteindelijk resulteert in 'een bubbel van formaat'. Maar 'uiteindelijk' is nog niet nu, orakelt Rogers. Mooie zinnen, met een vleuge goeroeragout, maar veel heeft de belegger er niet aan. Rogers verkoopt zijn goudposities niet (je zou zeggen, had het maar wel gedaan in die glijvlucht van 700 dollar) maar koopt ook nog niet bij omdat hij een 'gecompliceerde bodemvorming' (alweer een mooie, schimmige goeroequote) verwacht die nog enkele maanden, tot zelfs twee jaar in beslag kan nemen. Rogers hoort namelijk wel veel praten over paniek, maar de echte bodem komt pas als angstpraatjes in daden worden omgezet en de echte die hards ook gaan verkopen. "Er moeten nog teveel belegger worden uitgeschud". Geen no brainerConcreter is hij over de trigger die de correctie in gang zette: de restricties die in India op goudaankopen zijn doorgevoerd. Rogers is ook duidelijk over de goudmijnindustrie. "Dertig jaar geleden waren goudmijnen de enige manier om in goud te beleggen, nu zijn er veel meer mogelijkheden." Kortom, beleggers hebben de goudmijnen niet meer per se nodig en het is lastig gezonde, rendabele mijnbouwbedrijven te vinden - zeker nu de goudprijs zo laags taat dat rendabel gouddelven geen no brainer meer is. Over de toenemende roep dat de supercyclus van grondstoffen in bredere zin voorbij is, verheugd Rogers zich alleen maar. Hoe meer mensen zich afkeren van grondstoffen, hoe aantrekkelijker ze voor een contraire belegger weer worden. Enfin, u leest zijn betoog hier en hier. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 21 nov De gevaarlijke illusie van veilige rente De wereld spaart zich momenteel suf en houdt daar door de inflatie weinig of minder aan over. Portfoliomanagers Thomas Meier en Christos Sitounis bij assetmanager MainFirst pleiten daarom in een sterke analyse voor de aanschaf van dividendaandelen.
Assetallocatie 21 nov Goed toegerust het nieuwe beursjaar in Aegon AM belicht in zijn outlook voor 2025 vijf thema's: de lage productiviteit in de EU, de economische ombouw van China, de voordelen van Asset-Backed Securities, het gestegen belang van diversificatie en de groeiende macht van particuliere beleggers.
Assetallocatie 18 nov Op welke Trump-trades moeten beleggers zich instellen? Wat zijn de gevolgen van het economisch beleid van Trump voor aandelen, obligaties en de economie? Amundi verwacht onder meer dat de Amerikaanse rentecurve steiler wordt, de euro en dollar pariteit bereiken, en dat buitenlandse exportbedrijven het lastig krijgen. Op sectorniveau zijn de effecten sterk wisselend.
Assetallocatie 13 nov "Zege Trump is positief voor goud, overnamemarkt en kleinere techbedrijven" De zege van Donald Trump is waarschijnlijk vooral positief voor goud en technologiebedrijven met kleinere kapitalisaties. Ook kan zijn laissez-faire aanpak een boost geven aan de M&A-markt, meent Greg Hirt, Global CIO Multi Asset van Allianz Global Investors. Andere beleggingskansen?
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.