'Wegens succes gesloten' Inmiddels zijn vier van de vijf grootste opkomendemarktenfondsen gesloten voor nieuwe beleggers. Goede zaak. 15 maart 2013 08:45 • Door IEXProfs Redactie Steeds meer opkomendemarktenfondsen sluiten hun deuren voor nieuw geld. Inmiddels hebben drie van de vijf grootste fondsen ter wereld in deze assetcategorie het fonds al op slot gegooid en nummer vier volgt op korte termijn. Lazard Emerging Markets Fund was in 2010 het eerste fonds in zijn speelveld dat de poort vergrendelde. Het fonds heeft nu 16 miljard dollar onder beheer en is op basis van beheerd vermogen de nummer 3 in deze categorie. Later volgden Aberdeen Emerging Markets Fund en Virtus Emerging Markets Opportunities Fund, met respectievelijk 10 en 8,3 miljard vermogen onder beheer de nummers 4 en 5. En nu wijst ook de grootste speler, Oppenheimer Developing Markets Fund, met een whopping 33 miljard dollar onder haar vleugels nieuwe beleggers de deur. In alle gevallen gaat het om een soft close, dus geen nieuwe beleggers, maar bestaande beleggers mogen nog wel bijkopen. 'Gesloten wegens succes'. Er zijn ergere bordjes denkbaar om op de deur van je winkel te hangen. Sinds de bodem van de markt op 9 maart 2009 haalden deze fondsen stuk voor stuk een rendement dat tussen de 150 en 200% ligt. Dan gaat het hard met het beheerd vermogen, zeker omdat zulke rendementen ook nog eens als een magneet op beleggers werken die vooral rendementslijstjes als inspiratiebron gebruiken. Maar Johnny come lately grijpt er nu naast. De fondsen willen, terecht, niet nog veel groter groeien omdat het manoeuvreren in de markt dan wel heel lastig wordt. Daarnaast is het geld dat nu nog binnenkomt van nieuwe beleggers in de regel ook geld dat er bij de eerste de beste daling net zo hard weer uitvliegt. Voor spijtoptanten die de rally in opkomende markten gemist hebben, is er overigens nog keus genoeg. Aan opkomendemarktenfondsen geen gebrek. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?