Record Dow is neprecord Wall Street stond dan wel te juichen om het nieuwe Dow Jones record, maar ondertussen vrat de inflatie de winst weg. 7 maart 2013 10:00 • Door IEXProfs Redactie Wall Street stond dan wel te juichen om het nieuwe Dow Jones record, maar ondertussen vrat de inflatie sinds 1994 de helft van de winst weg. Er is dus helemaal geen record, schrijft The Wall Street Journal. Ook het record dat in oktober 2007 werd behaald, mag niet zo worden genoemd. Het laatste voor inflatie gecorrigeerde record werd behaald op 14 januari 2000. Analisten en beleggers moeten deze informatie veel serieuzer nemen, aldus Richard Sylla, hoogleraar financiële geschiedenis aan New York University. “Als ze daar geen aandacht aan besteden, konden ze wel eens voor de gek gehouden worden.” Nominaal gezien lijkt de Dow sinds het record in 2000 met 22% te zijn gestegen (zie grafiek). Maar als voor inflatie wordt gecorrigeerd, ligt de index nog 10% onder dat record. Op korte termijn zijn de effecten van inflatie klein, maar op de lange termijn kan het voor een flinke verstoring zorgen. Als niet naar inflatie wordt gekeken, lijkt de Dow 140 keer zo hoog te staan als honderd jaar geleden. Wordt de inflatie meegerekend, staat de Dow nog maar zeven keer zo hoog. Een aardige winst, maar lang niet zo hoog als het lijkt. LooptijdVoor beleggers kan het negeren van de inflatie betekenen dat ze de waarde van toekomstige beleggingen overschatten, en het bedrag dat ze nodig zijn, onderschatten. Dat kan voor obligaties nog meer het geval zijn dan voor aandelen, omdat de rente niet verandert. Hoe langer de looptijd, hoe meer de inflatie het rendement wegvreet. Omdat de meeste mensen beleggen om de toekomstige behoeften te financieren, moeten ze ook rekening houden met de toekomstige inflatie. De positieve kant aan dit verhaal is dat aandelen wellicht meer ruimte hebben om te groeien. De voor inflatie gecorrigeerde winsten zijn namelijk klein vergeleken met andere economische indicatoren. Om een echt record te kunnen worden genoemd, zou de Dow momenteel op 16052,22 moeten staan. Dat is een stijging van 13%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 09 jan Outlook AllianzGI: "Aandelen blijven aantrekkelijk, maar volatiliteit neemt toe" De tweede termijn van Donald Trump komt op een moment dat economieën uiteenlopen qua groei, inflatie en rente. Dit verschil zou volgens AllianzGI in 2025 nog groter kunnen worden. AllianzGI blijft in zijn outlook voor 2025 positief over Amerikaanse aandelen, met name uit de techsector. In de obligatiemarkt wordt meer verwacht van Europees papier.
Assetallocatie 07 jan Rabobank is positief over aandelen én obligaties Sterke winstgroei en lagere inflatie maken aandelen en obligaties volgens Rabobank aantrekkelijk. De Chinese beurs zou wel eens positief kunnen verrassen. De grote onzekere factor is, u raadt het al, de aankomende Amerikaanse president.
Assetallocatie 27 dec Het glas is nog steeds half vol KKR is positief over het beursjaar 2025, al zal het minder uitbundig zijn dan de laatste twee jaar. Reden is onder meer dat de welvaart steeds oneerlijker is verdeeld. Waar zet de investeringsmaatschappij op in?
Assetallocatie 23 dec Vijf kansrijke beleggingsverrassingen in 2025 De markten lijken volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd Assetallocatie bij vermogensbeheerder LGIM, met veel zekerheid te voorspellen wat de uitwerking van het Trumpbeleid zal zijn. "Dat kan wel eens misplaatst zijn." Hij schetst daarom vijf alternatieve scenario’s in 2025.
Assetallocatie 23 dec Staatsobligaties hebben goud en bitcoin nodig BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, heeft minder vertrouwen dat staatsobligaties nog wel de rol van veilige haven kunnen vervullen. Een portie goud en bitcoin erbij creëert meer portefeuillestabiliteit.
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.