Record Dow is neprecord Wall Street stond dan wel te juichen om het nieuwe Dow Jones record, maar ondertussen vrat de inflatie de winst weg. 7 maart 2013 10:00 • Door IEXProfs Redactie Wall Street stond dan wel te juichen om het nieuwe Dow Jones record, maar ondertussen vrat de inflatie sinds 1994 de helft van de winst weg. Er is dus helemaal geen record, schrijft The Wall Street Journal. Ook het record dat in oktober 2007 werd behaald, mag niet zo worden genoemd. Het laatste voor inflatie gecorrigeerde record werd behaald op 14 januari 2000. Analisten en beleggers moeten deze informatie veel serieuzer nemen, aldus Richard Sylla, hoogleraar financiële geschiedenis aan New York University. “Als ze daar geen aandacht aan besteden, konden ze wel eens voor de gek gehouden worden.” Nominaal gezien lijkt de Dow sinds het record in 2000 met 22% te zijn gestegen (zie grafiek). Maar als voor inflatie wordt gecorrigeerd, ligt de index nog 10% onder dat record. Op korte termijn zijn de effecten van inflatie klein, maar op de lange termijn kan het voor een flinke verstoring zorgen. Als niet naar inflatie wordt gekeken, lijkt de Dow 140 keer zo hoog te staan als honderd jaar geleden. Wordt de inflatie meegerekend, staat de Dow nog maar zeven keer zo hoog. Een aardige winst, maar lang niet zo hoog als het lijkt. LooptijdVoor beleggers kan het negeren van de inflatie betekenen dat ze de waarde van toekomstige beleggingen overschatten, en het bedrag dat ze nodig zijn, onderschatten. Dat kan voor obligaties nog meer het geval zijn dan voor aandelen, omdat de rente niet verandert. Hoe langer de looptijd, hoe meer de inflatie het rendement wegvreet. Omdat de meeste mensen beleggen om de toekomstige behoeften te financieren, moeten ze ook rekening houden met de toekomstige inflatie. De positieve kant aan dit verhaal is dat aandelen wellicht meer ruimte hebben om te groeien. De voor inflatie gecorrigeerde winsten zijn namelijk klein vergeleken met andere economische indicatoren. Om een echt record te kunnen worden genoemd, zou de Dow momenteel op 16052,22 moeten staan. Dat is een stijging van 13%. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?