Hebzuchtindex slaat felrood uit De hebzuchtmeter slaat rood uit, en dat is slecht nieuws voor beleggers. De aandelenmarkt is toe aan zelfvernietiging. 28 februari 2013 15:00 • Door IEXProfs Redactie De hebzuchtmeter slaat rood uit, en dat is slecht nieuws voor beleggers. Volgens The Wall Street Journal’s MarketWatch is de aandelenmarkt bijna toe aan zelfvernietiging. Gelukkig denken de meeste beleggers daar niet bij na. De auteur herinnert hen er nog even aan dat aandelen niet meer zijn dan een claim op het toekomstige dividend. Hoe hoger de koers stijgt, hoe slechter de deal. Helaas stapt de gemiddelde belegger vaak in op de top. Onderzoek wijst uit dat er negen indicatoren zijn die wijzen op een crash, van de volatiliteitsindex VIX tot de Weekly Leading Index tot het aantal aandelen dat door insiders wordt gedumpt. Samen vormen ze de hebzuchtmeter. Begin september 2000 sloeg die rood uit. Beleggers die opletten, stapten uit voor de crash en wisten een deel van hun geld te redden. In mei 2007 gebeurde hetzelfde, net als in april 2011 waarna de markt 20% daalde. EuforischEn nu is het weer zo ver. Vorige week stond de meter op 7900, en de maximale score is 8000. De VIX daalt, insiders verkopen en adviseurs zijn bullish. Beleggers lenen veel geld om aandelen te kopen, en de economie verzwakt. Volgens de onderzoeker, Jeff Seymour, zijn beleggers nu nog hebzuchtiger, zelfingenomen en euforisch dan in 2007. Iedere indicator voor zich kan je een valse uitkomst geven. Het gaat om de negen indicatoren samen. Sinds 1999 hebben ze geen vals alarm afgegeven of waarschuwingen gemist. Overigens werkt hij ook de andere kant op, en gaf hij in maart 2002 en september 2008 correct aan dat het een goede tijd was om te kopen. De hebzuchtmeter is niet de enige indicator die rood uitslaat. Smallcaps behalen recordhoogten, ‘Mom and Pop’ springen ook in de markt, en de auteur van het artikel kan geen goed geprijsde aandelen vinden. Alles zit in de lift. Wanneer de crash plaatsvindt is niet te voorspellen, maar alle alarmen gaan af. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?