Groei passief beleggen houdt aan Tegen de trend in groeit passief beleggen, zoals beleggen in indexfondsen of ETF’s, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. 17 augustus 2012 10:00 • Door IEXProfs Redactie Tegen de trend in groeit juist het passief beleggen, zoals beleggen in indexfondsen of ETF’s. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO onder 1000 beleggers. Sinds 2010 is de share of wallet van passief beleggen zelfs verdubbeld. Vooral ETF’s winnen aan populariteit onder de particuliere beleggers. Het aantal particuliere beleggers dat passief belegt is sinds 2010 gestegen naar 17% (was 11%). Het aantal ETF-beleggers is binnen deze categorie zelfs verdubbeld. Deze particuliere maar passieve belegger valt volgens TNS NIPO te typeren als jonger, hoger opgeleid en vermogender dan de doorsneebelegger. Hij wordt voornamelijk aangetrokken door het gemak en de lage kosten van deze beleggingsvorm, die ook nog eens een redelijk rendement biedt. De actieve beleggingen moeten het daarbij ontgelden. In een krimpende markt groeit dus wel het passief beleggen, TNS NIPO verwacht dat deze groei zich ook doorzet. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de passieve beleggers van plan zijn om de komende twaalf maanden meer hierin te investeren.Schrijnend is echter wel de onkunde rond de producten. Het blijkt dat de Nederlandse particuliere beleggers weinig kennis hebben van de producten waarin zij hun geld steken. Als gevraagd wordt naar het verschil tussen fysieke en synthetische ETF’s, blijven de meeste beleggers het antwoord schuldig. Ook weet het merendeel niet of de fondsen waarin ze beleggen de aandelen ook uitlenen.Grootbanken worden gepasseerd door de rijke, jonge en passieve beleggers. Zij benutten voornamelijk online brokers, zoals Binck en Alex. Vooral de ETF-beleggingen vinden met name plaats via de online brokers.TNS NIPO constateert wel een groei in bekendheid van aanbieders van dit soort passieve beleggingsproducten. iShares staat nog altijd met stip bovenaan, maar vergeleken met twee jaar geleden hebben vrijwel alle aanbieders hun naamsbekendheid zien stijgen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 21 nov De gevaarlijke illusie van veilige rente De wereld spaart zich momenteel suf en houdt daar door de inflatie weinig of minder aan over. Portfoliomanagers Thomas Meier en Christos Sitounis bij assetmanager MainFirst pleiten daarom in een sterke analyse voor de aanschaf van dividendaandelen.
Assetallocatie 21 nov Goed toegerust het nieuwe beursjaar in Aegon AM belicht in zijn outlook voor 2025 vijf thema's: de lage productiviteit in de EU, de economische ombouw van China, de voordelen van Asset-Backed Securities, het gestegen belang van diversificatie en de groeiende macht van particuliere beleggers.
Assetallocatie 18 nov Op welke Trump-trades moeten beleggers zich instellen? Wat zijn de gevolgen van het economisch beleid van Trump voor aandelen, obligaties en de economie? Amundi verwacht onder meer dat de Amerikaanse rentecurve steiler wordt, de euro en dollar pariteit bereiken, en dat buitenlandse exportbedrijven het lastig krijgen. Op sectorniveau zijn de effecten sterk wisselend.
Assetallocatie 13 nov "Zege Trump is positief voor goud, overnamemarkt en kleinere techbedrijven" De zege van Donald Trump is waarschijnlijk vooral positief voor goud en technologiebedrijven met kleinere kapitalisaties. Ook kan zijn laissez-faire aanpak een boost geven aan de M&A-markt, meent Greg Hirt, Global CIO Multi Asset van Allianz Global Investors. Andere beleggingskansen?
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.