Hedgefunds hanteren lage leverage De nieuwe en striktere regelgeving betreft niet alleen de banken. Indirect worden de hedgefondsen ook ingeperkt. 11 april 2012 12:00 • Door IEXProfs Redactie De nieuwe en striktere regelgeving raakt niet alleen de banken. Indirect worden de hedgefondsen ook ingeperkt, constateert FT.com. Veel grote banken hebben onder druk van de Volcker-wet de afgelopen jaren de handel voor eigen rekening (prop desk trading) opgeheven. Waren het ooit de banken die de obligatie- en aandelenmarkten overheersten, nu merkt men hun aanwezigheid nog nauwelijks . Bijna alle grote zakenbanken hebben hun topbeleggers zien vertrekken naar de hedgefundindustrie. Het opheffen van de prop desk bij de zakenbanken heeft ook geleid tot een veel lagere leverage. De hedgefunds kennen nu een leverage van rond de driemaal het eigen vermogen, terwijl de prop desks van de banken vroeger een leverage hanteerden van 15 tot 20. De Britse toezichthouder FSA publiceerde in februari een overzicht van de wereldwijde hedgefundindustrie en meldde een gemiddelde leverage van 2,5. Momenteel kampen de hedgefunds met een veel lagere liquiditeit en schaarste aan beschikbaar krediet. Op die wijze zijn het de banken die het risico van de hedgefondsen reguleren. De banken hebben ook minder trek in leningen voor converteerbare obligaties. Notoire underperformersVolgens Nick Roe, werkzaam bij Citigroup, zijn de dagen van onbegrensde balansen voorbij. Mogelijk dat daarom de rendementen in de hedgefundsector ook achterblijven. Over de eerste drie maanden van dit jaar realiseerden hedgefunds een rendement van 4,6%, een stuk lager dan de S&P500, die in die tijd 12% gestegen is. Volgens CNN Money blijven de prestaties van de hedgefunds sinds 2008 achter bij de markt, in dit eerste kwartaal opnieuw. De fondsen kampen met de hoge vergoedingen voor de fondsmanagers. Een doorsnee belegger ontvangt maar 3% van de winsten die het fonds behaalt, de rest wordt besteed aan de fees. Er gaat steeds meer geluid op dat er iets moet veranderen in deze tak van sport. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 08:00 De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.
Assetallocatie 25 nov Wat doen institutionele beleggers in een onrustige wereld? Institutionele beleggers beleven een prima 2024. 88% haalt of overtreft de rendementsdoelstellingen. In het naar verwachting onzekere 2025 willen de meesten vooral meer beleggen in private markets, zo blijkt uit een rondvraag van bfinance.
Assetallocatie 21 nov De gevaarlijke illusie van veilige rente De wereld spaart zich momenteel suf en houdt daar door de inflatie weinig of minder aan over. Portfoliomanagers Thomas Meier en Christos Sitounis bij assetmanager MainFirst pleiten daarom in een sterke analyse voor de aanschaf van dividendaandelen.