DWS: er is leven na Peak Oil Maak kennis met de economie van een nieuw energietijdperk. Het olietekort biedt zowel risico's als kansen, stelt DWS. 27 maart 2012 15:30 • Door IEXProfs Redactie Het tekort aan olie zal op korte termijn leiden tot een duidelijk gevaar voor de economische en politieke stabiliteit in de wereld. Een alarmerende conclusie, te lezen in een white paper dat DWS Investments uitbracht. Auteur van het rapport getiteld ‘Peak Oil & The Arab Awakening’ is Dr. Daniele Ganser, expert op het gebied van peak oil - het hoogste niveau van olieproductie – en verbonden aan het DWS Global Financial Institute (DGFI), de denktank van DWS. De beperkte oliereserves en de enorme snelheid waarmee deze worden opgebruikt is een chronisch probleem, stelt Ganser. Was de wereldwijde olieconsumptie in 1986 61 miljoen vaten per dag, in 2010 was de vraag gestegen naar 88 miljoen vaten per dag. De onderzoekster stelt dat de peak oil nog vóór het jaar 2020 wordt bereikt. De dagelijkse wereldwijde olieproductie zal dan nog altijd onder de 100 miljoen vaten per dag uitkomen, aldus Ganser. De productie van olie, zowel conventionele als niet-conventionele, zal daarna dalen en tegelijkertijd duurder worden, omdat het steeds lastiger wordt om olie te winnen, voorspelt ze. Tegelijkertijd zijn er volgens Ganser een aantal olieproducerende landen die nu al op het hoogste productieniveau zitten en die dus al voor 2020 een afnemende productie zullen laten zien. Onder deze landen zijn Noorwegen, Mexico en Groot-Brittannië. Maar er is ook goed nieuws, kansen zelfs, blijkens het rapport. Volgens Ganser brengt de schaarste van fossiele brandstoffen voor beleggers ook kansen met zich mee, omdat er veel geïnvesteerd zal worden in een nieuw energiesysteem. "Beleggers kunnen inspelen op deze langetermijntrend, doordat het noodzakelijk is om het wereldwijde energiesysteem te veranderen en efficiënter, duurzamer en schoner moet worden," stelt Ganser. Asoka Wöhrmann, chief investment officer van DWS, is het eens met de analyse van Ganser. "Investeren in alternatieve energiebronnen als zonne-energie, wind, water en biogas wordt in toenemende mate interessant omdat fossiele brandstoffen steeds ontoereikender zijn omte voldoen aan de wereldwijde energiebehoefte. Er zijn overigens wel nog altijd beleggingskansen in conventionele energie. Een voorbeeld daarvan zien we in de Verenigde Staten, waar grote vorderingen worden gemaakt in de technologie om schalie-olie en schaliegas te winnen." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 21 jan Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 21 jan Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.