DNB zat fout met goud Rechtbank: DNB had het Glasfonds nooit mogen dwingen zijn goud te verkopen en moet mogelijk geleden schade vergoeden. 16 maart 2012 15:30 • Door IEXProfs Redactie Toezichthouder De Nederlandsche Bank had het Glasfonds nooit op mogen dragen zijn goud te verkopen en moet het pensioenfonds mogelijk vergoeden voor de geleden schade. Dat oordeelt de rechtbank van Rotterdam, meldt IPNederland. De toezichthouder droeg via een 'aanwijzing' het Pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken (SPVG) in januari 2011 op om zijn goudallocatie terug te brengen van 13% naar 3%. Die aanwijzing is nu door de rechtbank tenietverklaard. “DNB heeft op geen enkele wijze duidelijk gemaakt waarom een goudbelegging van 13% niet conform de prudent person-regel is, en een allocatie van 3% wel.” De gedwongen goudverkoop heeft het pensioenfonds 10 tot 11 miljoen euro gekost, volgens Rob Daamen, plaatsvervangend secretaris van het fonds. Deze schade is gebaseerd op het prijsverschil tussen nu en het moment van de gedwongen verkoop. DNB kan een procedure van het Glasfonds voor schadevergoeding tegemoet zien. Naar het oordeel van de rechtbank kon de toezichthouder – ook na een tweede poging – niet duidelijk maken dat maatwerk is verricht, en dat de totale beleggingsportefeuille en de specifieke omstandigheden van het glasfonds in ogenschouw zijn genomen, meldt IPNederland. De uitspraak kwam na een beroep tegen de aanwijzing van SPVG. De rechtbank verwierp DNB's – ongewijzigde – referentie naar de daling van de goudprijs in 1980 en een standaarddeviatie van 33,7%. De rechtbank verwees hierbij naar het betoog van het glasfonds, dat had aangevoerd dat de goudprijs de afgelopen tien jaar stabiel is gestegen en dat de standaardafwijking tussen 2000 en 2010 slechts 13,1% was. “We bestuderen de uitspraak, en zullen bezien of we in hoger beroep gaan tegen de uitspraak,” zo laat DNB-woordvoerder Cees Verhagen weten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 13 nov "Zege Trump is positief voor goud, overnamemarkt en kleinere techbedrijven" De zege van Donald Trump is waarschijnlijk vooral positief voor goud en technologiebedrijven met kleinere kapitalisaties. Ook kan zijn laissez-faire aanpak een boost geven aan de M&A-markt, meent Greg Hirt, Global CIO Multi Asset van Allianz Global Investors. Andere beleggingskansen?
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.