DNB zat fout met goud Rechtbank: DNB had het Glasfonds nooit mogen dwingen zijn goud te verkopen en moet mogelijk geleden schade vergoeden. 16 maart 2012 15:30 • Door IEXProfs Redactie Toezichthouder De Nederlandsche Bank had het Glasfonds nooit op mogen dragen zijn goud te verkopen en moet het pensioenfonds mogelijk vergoeden voor de geleden schade. Dat oordeelt de rechtbank van Rotterdam, meldt IPNederland. De toezichthouder droeg via een 'aanwijzing' het Pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken (SPVG) in januari 2011 op om zijn goudallocatie terug te brengen van 13% naar 3%. Die aanwijzing is nu door de rechtbank tenietverklaard. “DNB heeft op geen enkele wijze duidelijk gemaakt waarom een goudbelegging van 13% niet conform de prudent person-regel is, en een allocatie van 3% wel.” De gedwongen goudverkoop heeft het pensioenfonds 10 tot 11 miljoen euro gekost, volgens Rob Daamen, plaatsvervangend secretaris van het fonds. Deze schade is gebaseerd op het prijsverschil tussen nu en het moment van de gedwongen verkoop. DNB kan een procedure van het Glasfonds voor schadevergoeding tegemoet zien. Naar het oordeel van de rechtbank kon de toezichthouder – ook na een tweede poging – niet duidelijk maken dat maatwerk is verricht, en dat de totale beleggingsportefeuille en de specifieke omstandigheden van het glasfonds in ogenschouw zijn genomen, meldt IPNederland. De uitspraak kwam na een beroep tegen de aanwijzing van SPVG. De rechtbank verwierp DNB's – ongewijzigde – referentie naar de daling van de goudprijs in 1980 en een standaarddeviatie van 33,7%. De rechtbank verwees hierbij naar het betoog van het glasfonds, dat had aangevoerd dat de goudprijs de afgelopen tien jaar stabiel is gestegen en dat de standaardafwijking tussen 2000 en 2010 slechts 13,1% was. “We bestuderen de uitspraak, en zullen bezien of we in hoger beroep gaan tegen de uitspraak,” zo laat DNB-woordvoerder Cees Verhagen weten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.