Derivatengebruik fondsen onder vuur De SEC lijkt een eerste stap te zetten in de inperking van het gebruik van derivaten door Amerikaanse beleggingsfondsen. 1 september 2011 11:30 • Door IEXProfs Redactie De Amerikaanse toezichthouder SEC lijkt een eerste stap te zetten in de inperking van het gebruik van derivaten door beleggingsfondsen en ETF’s. Vandaag komt de beurswaakhond, volgens Bloomberg, met een concept naar buiten, nadat het een rondgang heeft gemaakt onder aanbieders. Eerder waarschuwde de SEC beleggers al voor de hoge risico’s van fondsen die derivaten gebruiken om een hoger rendement te behalen. De SEC moet zoeken naar handvatten om deze beleggingsvorm aan te pakken, omdat de wetgeving ontwikkeld is lang voordat derivaten het levenslicht zagen. Het concept is bedoeld als discussiestuk voordat de beurswaakhond met definitieve regulering op de proppen komt. Volgens ingewijden richt de kritiek van de beurswaakhond zich op de hefboomwerking en de spreiding van de fondsen. In maart waarschuwde de SEC nieuwe fondsen die significant beleggen in derivaten, geen goedkeuring te verlenen lopende dit proces. Ook noemde de SEC enkele ETF's (met leverage) 'niet geschikt voor langetermijnbeleggers'.De beleggingsfondsen krijgen waarschijnlijk restricties opgelegd met betrekking tot de leverage, bedoeld om de verliezen van de aandeelhouders te beperken. Verder klaagt de SEC ook over de algemene verslaggeving door de fondsen, waaruit investeerders niet of nauwelijks kunnen opmaken in hoeverre derivaten een rol spelen in de beleggingsstrategie, of hoe groot de exposure is.Amerikaanse beleggingsfondsen beheren 12,2 biljoen dollar, terwijl ETF’s 1,1 biljoen dollar in beheer hebben. ETF’s liggen al onder het vergrootglas van de toezichthouders. Een betrokkene denkt niet dat de SEC de werkwijze van de fondsen aan banden zal leggen, maar probeert om het veiliger en transparanter te maken. Een pleitbezorger voor de ETF’s, Mercer Bullard, stelt echter dat er geen enkel empirisch bewijs is dat derivaten van beleggingsfondsen enig systeemrisico vormen of zelfs verantwoordelijk zouden zijn voor de significante verliezen van de onderliggende effecten. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.