ETF’s jagen goudprijs omhoog De recente stijging van de goudprijs is vooral het gevolg van de gestegen vraag naar goud-ETF's. 13 mei 2016 10:30 • Door IEXProfs Redactie Dat blijkt uit een artikel van Sumit Roy op Etf.com. Hij baseert zich op cijfers van het World Gold Council. Daaruit blijkt dat de vraag naar goud in het eerste kwartaal van dit jaar met 21% is gestegen. Dat is de grootste stijging uit de geschiedenis. Opvallend: de vraag naar goud steeg terwijl de consumptie van goud in de twee belangrijkste markten, China en India, juist onder druk stond. In China daalde de vraag naar goud met 12%, in India was dat zelfs 39%. De dalende vraag uit deze landen werd volledig gecompenseerd door de gestegen vraag van indexfondsen. In het eerste kwartaal van 2015 kochten deze fondsen voor 25,6 ton aan goud. Dat heeft voor een sterke stijging van de goudprijs gezorgd. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de totale goudvraag 363,7 ton. Veilige haven Aan het begin van dit jaar werd nog ongeveer 1050 dollar voor een ounce goud betaald. Op dit moment bedraagt de prijs meer dan 1250 dollar. Het World Gold Council noemt meedere oorzaken van de sterk toegenomen goudvraag van beleggers. Veel centrale banken zijn overgegaan tot het instellen van een negatieve rente. Dat maakt staatsobligaties minder aantrekkelijk. Daarnaast bestaat er zorg over de Chinese economie. De recente devaluatie van de Chinese munt yuan wakkert de vrees aan dat de economische groei van het land in gevaar is. Een andere reden is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente veel minder snel zal verhogen dan recent nog werd aangenomen. Goud wordt gezien als een goed tegenwicht voor gestegen volatiliteit op de financiële markten. Daar komt volgens Sumit Roy nog bij dat het inmiddels al bijna zeven jaar geleden is dat er sprake was van een officiële recessie. Dat is volgens hem een uitzonderlijk lange periode. De langste periode zonder recessie bedroeg tien jaar, van maart 1991 tot maart 2001. Ofwel, beleggers nemen alvast het zekere voor het onzekere. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 01 apr Europa slaat terug Gerben Lagerwaard van State Street Global Advisors is positief over Europese aandelen. Vooral voor aandelen uit de sector industrie ziet hij goede kansen. Wel moeten er een aantal problemen worden aangepakt, want boven Europa schijnt niet alleen de zon maar hangen ook donkere wolken.
Assetallocatie 20 mrt Grootste beleggingsrotatie van de VS naar Europa in 25 jaar Fondsmanagers zijn veel somberder geworden over de VS. Het idee van Amerikaans exceptionalisme wankelt. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Bank of America naar de samenstelling van beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.