Dit zijn de 500 grootste fondshuizen Vanguard staat nu op de tweede plek in de lijst van de 500 grootste fondshuizen ter wereld en passeert Allianz GI. 17 november 2014 12:15 • Door Ruben Munsterman Tower Watson heeft weer zijn jaarlijkse lijst van 500 grootste fondshuizen gepubliceerd. De standen dateren van eind 2013 en hebben dus enige vertraging. De top-drie is veranderd. Vanguard staat nu op nummer twee en passeert daarmee Allianz Global Investors, die wegzakt naar plek drie. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Vanguard, die vooral passieve fondsen aanbiedt, continueerde zijn groei en beheert in totaal zo'n 2,7 biljoen dollar. Allianz GI, die zich juist op actief beheer richt, kromp daarentegen in 2013. Dat komt voornamelijk door slechte restultaten bij het obligatiefonds Total Return Fund van dochterbedrijf Pimco. Het effect van het vertrek van Bill Gross in 2014 is nog niet in deze meting meegenomen. BlackRock is voor het vierde opeenvolgende jaar de onbetwiste nummer één met 4,3 biljoen dollar aan assets under management (aum). De 500 grootste fondsenaanbieders waren eind vorig jaar goed voor in totaal 76,5 biljoen dollar. Dat is 11,8% meer dan het jaar daarvoor. De industrie is dus behoorlijk gegroeid. Dat kan liggen aan de bullmarkten die in 2013 op veel grote aandelenmarkten heersten. Passief beheerd vermogen is in de laatste tien jaar meer dan verdrievoudigd naar 14 biljoen dollar in totaal. Wat verder opvalt is dat het totale vermogen onder beheer van Noord-Amerikaase managers met 16,7% groeide naar $41,9 biljoen. Europese fondsen konden rekenen op bijna 10% meer vermogen en staan op $26,3 biljoen. Het andere grote vermogensgebied, Japan, daalde met 5,5% naar $4,6 biljoen. Nederlandse fondsen hebben in de afgelopen vijf jaar behoorlijk wat marktaandeel verloren op internationaal niveau, blijkt uit het onderzoek. Waar de fondsen uit de polder in 2003 en 2008 nog zo een marktaandeel van 5% hadden, is dat in 2013 gezakt naar ongeveer 2,5%. Aegon Group is in 2013 de hoogste Nederlandse fondsenaanbieder op plek 26. Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen. Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.