Wilde Westen in ETF-portefeuilles In de VS worden vragen gesteld bij de ETF-portefeuilles waar beleggers een grenzeloos vertrouwen in hebben. 22 september 2014 13:45 • Door IEXProfs Redactie "Two legs bad... ... Four legs good." George Orwell zou wel weten hoe hij de stammenstrijd tussen actief en passief zou moeten beschrijven, in een paar pennenstreken. In de financiële industrie en onder beleggers lijken steeds meer deelnemers over te lopen naar het kamp van de vierbeners. Ze stappen massaal over van actief naar passief. Wie nog wat wil verdienen moet meebewegen met de schuivende panelen. Zo lanceerde ING Private Bank deze maand actieve beheerportefeuilles die worden samengesteld uit passieve producten. Die komen naast de traditionele fonds- en aandelenbeheerportefeuilles, maar verwacht wordt dat beheerklanten ook zullen overstappen van de beheerportefeuille met actieve fondsen naar die met passieve producten. Eind goed, al goed nu de grootbanken die switch maken? Eerder nam Rabo private Banking al afscheid van Robeco-fondsen om ze in te ruilen voor indexfondsen. Hebben we de overstap gemaakt en komt alles nu toch goed? Niet per se. In de VS beginnen de kenners zich wat zorgen te maken over deze beheerde ETF-portefeuilles. "Voordat je Pimco koopt, schop je tegen een band. Maar als je deze portefeuilles wilt klopen, dan moet je tegen alle vier de banden schoppen, de bumper bekijken en de motorkap wijd opentrekken", zegt Ben Johnson, die bij Morningstar in de VS passieve strategieën onder de loep neemt. Belegger moeten hun mouwen opstropen en eens goed kijken wat zedaar aantreffen. Als er producten van kleine aanbieders tussen zitten, dan kun je flinke bedrijfsrisico's lopen." Maar ook d eperformance is niet altijd om over naar huis te schrijven. Matt Hougan, directeur van ETF-informatieplatform ETF.com, laat daar geen onduidelijkheid over bestaan. "Van de tien grootste strategieën worden er nu vier onderzocht door de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond), twee hebben negatieve rendementen geleverd en de grootste, snelst groeiende ligt dit jaar 23% achter op de S&P500." De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?