Grote verschillen vermogensbeheer Inzicht in rendementen vermogensbeheerders. Alex Vermogensbeheer presteerde het best in 2012 bij gemiddeld profiel: +15,4%. 2 april 2013 21:00 • Door Pieter Kort Maar liefst 28%. Dat kon het verschil in rendement zijn als je in 2012 niet bij de ene, maar bij de andere vermogensbeheerder een portefeuille had laten beleggen in een ‘offensief’ profiel. Vergelijkingssite Beleggingsmatch.nl onderzocht de rendementen van 15 grote vermogensbeheerders over 2012 en eerdere jaren en stuitte op omvangrijke verschillen in de geboekte resultaten. Niet alleen de rendementen binnen de diverse risicoprofielen liepen uiteen, ook de onderliggende asset allocaties verschilden fors. Binnen een ‘gemiddeld’ risicoprofiel varieerde de allocatie in aandelen van maar liefst 100% tot beneden de 40%. De verschillen in rendementen waren in die categorie daarentegen minder groot dan in de offensieve categorie. De beste prestatie in 2012 werd gerealiseerd door Alex Vermogensbeheer, met een netto-rendement van 15,4%. Rabobank Beheerd Beleggen boekte het laagste rendement van de onderzochte vermogensbeheerders, met 5,9%. Alex, Optimix, INGMet 100% aandelen (de allocatie van Alex Vermogensbeheer) is het misschien ook te verwachten dat je goed presteert in een positief aandelenjaar. Beleggingsmatch keek daarom ook naar de prestaties van de vermogensbeheerders over meerdere periodes en inventariseerde in één moeite door ook de onderliggende asset allocaties. Ook over de laatste drie - per saldo positieve - beursjaren is Alex Vermogensbeheer een van de betere partijen (gemiddeld 7,4% netto rendement per jaar), maar presteren ook Optimix Structuurbeheer (7,5%) en ING Vermogensbeheer Actueel (6,5%) duidelijk beter dan de rest. Inzicht gevenBeleggingsmatch besloot om zelf de rendementsgegevens boven water te krijgen, omdat “informatie over rendementen vaak lastig te vinden en te vergelijken is,” zegt Bart Spronk, managing partner van Beleggingsmatch. “Wij zijn Beleggingsmatch gestart om consumenten inzicht te geven in àlle aspecten van de beleggingsdienstverlening. Daar horen ook de rendementen bij.” Op de site van Beleggingsmatch worden bij alle aanbieders de rendementen over de periode van 2008 tot en met 2012 vermeld. Het complete overzicht van rendementen en asset allocaties voor gemiddelde profielen vindt u hier. Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 08:00 De gevaarlijke illusie van veilige rente De wereld spaart zich momenteel suf en houdt daar door de inflatie weinig of minder aan over. Portfoliomanagers Thomas Meier en Christos Sitounis bij assetmanager MainFirst pleiten daarom in een sterke analyse voor de aanschaf van dividendaandelen.
Assetallocatie 08:00 Goed toegerust het nieuwe beursjaar in Aegon AM belicht in zijn outlook voor 2025 vijf thema's: de lage productiviteit in de EU, de economische ombouw van China, de voordelen van Asset-Backed Securities, het gestegen belang van diversificatie en de groeiende macht van particuliere beleggers.
Assetallocatie 18 nov Op welke Trump-trades moeten beleggers zich instellen? Wat zijn de gevolgen van het economisch beleid van Trump voor aandelen, obligaties en de economie? Amundi verwacht onder meer dat de Amerikaanse rentecurve steiler wordt, de euro en dollar pariteit bereiken, en dat buitenlandse exportbedrijven het lastig krijgen. Op sectorniveau zijn de effecten sterk wisselend.
Assetallocatie 13 nov "Zege Trump is positief voor goud, overnamemarkt en kleinere techbedrijven" De zege van Donald Trump is waarschijnlijk vooral positief voor goud en technologiebedrijven met kleinere kapitalisaties. Ook kan zijn laissez-faire aanpak een boost geven aan de M&A-markt, meent Greg Hirt, Global CIO Multi Asset van Allianz Global Investors. Andere beleggingskansen?
Assetallocatie 07 nov JP Morgan AM verwacht 5,1% rendement op lange termijn JP Morgan Asset Management verwacht de komende 10 tot 15 jaar met een gemengde 60/40-portefeuille een rendement te halen van gemiddeld 5,1%. Met alternatives, zoals vastgoed en private equity, valt meer geld te verdienen.
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.