Het grootste gevaar voor de wereldeconomie is? Staatsfondsen en centrale banken maken zich steeds meer zorgen over geopolitieke spanningen. Om oplopende risico's af te dekken, kopen zij goud. Dat blijkt uit de nieuwste Global Sovereign Asset Management Study van Invesco. 23 juli 2024 13:20 • Door IEXProfs Redactie Dit blijkt uit de jaarlijkse Global Sovereign Asset Management Study die vermogensbeheerder Invesco voor de twaalfde keer heeft laten uitvoeren. Vorig jaar zorgde de hoge inflatie nog voor de meeste kopzorgen onder de grootste beleggers in de wereld. Aan het Invesco-onderzoek deden 140 beleggingsstrategen bij 83 staatsfondsen en 57 centrale banken mee die samen $ 22.000 miljard onder beheer hebben. Geopolitieke spanningen werden door 83% van de respondenten genoemd als groot risico voor de wereldwijde groei. Bij de vorige enquête lag dat percentage nog op 72%. De stijging weerspiegelt de vrees voor handelsconflicten mochten de gevestigde wereldmachten steeds verder uit elkaar komen te staan. “Het voorzichtige optimisme over de wereldwijde economische groei wordt getemperd door de toenemende zorgen over de rivaliteit tussen de wereldmachten”, zegt Rod Ringrow, Hoofd Official Institutions bij Invesco. “Deze spanningen zijn opgelopen en uitslagen van op stapel staande verkiezingen, vooral in de VS, kunnen van grote invloed zijn op de markten. Opkomende landen profiteren van multipolaire wereld Overigens verwacht de meerderheid van de respondenten (54%), vooral in de opkomende markten, dat opkomende markten zullen profiteren van de strategische strijd tussen de VS en China, onder meer door extra investeerders aan te trekken en een belangrijkere rol te spelen op het wereldtoneel. Van de geënquêteerden ziet 67% dat beleggingen in de opkomende markten het hierdoor de komende drie jaar even goed of zelfs beter zullen doen dan die in ontwikkelde markten. De staatsfondsen willen hierop inspringen door direct te investeren in deze landen of een belang te nemen in multinationals die uitbreiden in opkomende landen. Staatsfondsen zijn hierbij wel selectief. De opkomende landen worden zeker niet over één kam geschoren. Binnen de opkomende markten wordt Azië (ex China) als meest aantrekkelijke regio beschouwd en India wordt genoemd als een van de uitblinkers, zeker als het gaat om schuldbeleggingen. Goud blijft populair Ook goud is populair. Dat komt onder meer omdat centrale banken een steeds groter deel van hun reserves aanhouden in goud om de oplopende risico’s af te dekken. “Centrale banken hebben vertrouwen in goud, niet alleen omdat het tastbaar en a-politiek is, maar ook omdat het lastig is om een ander goed alternatief te vinden voor de Amerikaanse dollar”, aldus Ringrow. Meer weten? Lees de resultaten van het onderzoek. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.