Grondstoffen horen desondanks in de portefeuille thuis Grondstoffen hebben de laatste 15 jaar een dramatisch trackrecord. Toch horen ze in de portefeuille thuis, want in tijden van hoge inflatie boeken ze uitstekende rendementen. 22 juli 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het rendement op grondstoffen was de laatste jaren niet om over naar huis te schrijven. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2007 hebben beleggers er zelfs veel geld op verloren en als klap op de vuurpijl zijn grondstoffenrendementen ook nog eens heel volatiel. Er zou dus eigenlijk meer mee verdiend moeten worden dan met bijvoorbeeld staatsobligaties, maar dat was de laatste jaren meestal niet het geval. Hebben grondstoffen daarom niks te zoeken in de portefeuille? Het CFA Instituut heeft zich gebogen over deze vraag en komt tot de conclusie dat ze die plek wel degelijk verdienen, misschien niet in een portefeuille met een tijdshorizon van 1 of 2 jaar, maar wel een met een langere horizon van meerdere decennia. “De functie van grondstoffen verbetert dramatisch bij een langere beleggingshorizon”, schrijven David Blanchett en Jeremy Stempien in hun artikel Commodities for the long run? Inflatie Een centraal element in hun analyse speelt de inflatie. Ze hebben gekeken naar het rendement op cashgeld (dollars), Amerikaanse obligaties, Amerikaanse aandelen en een mandje van grondstoffen tussen 1870 en 2023. Voor het mandje grondstoffen hebben ze gebruikgemaakt van de Bank of Canada Commodity Price Index en de S&P GSCI Index. Wat blijkt is dat grondstoffen het gemiddeld gezien beter doen naarmate de inflatie oploopt. In jaren met een inflatie boven de 6% waren grondstoffen zelfs de best presterende assets. Tussen 2% en 6% lagen de rendementen in de buurt van die op kortlopende en langlopende staatsobligaties. Bij een inflatie onder 2% leveren grondstoffen daarentegen bijna niks op (wat we sinds de kredietcrisis gemerkt hebben). Tussen 10% en 20% Hoe groot het aandeel van grondstoffen in de modelportefeuille zou moeten zijn, is nog een verhaal apart. Extra probleem daarbij is dat aandelen en obligaties heel snel op en neer kunnen bewegen, terwijl trendwijzigingen bij inflatie veel langzamer gaan. De slotsom van de twee auteurs is dat de toekomst van grondstoffen in ieder geval lang niet zo somber is als het laatste decennium. Ze komen bij een zoektocht naar de optimale verhoudingen binnen de portefeuille tot een vrij hoog aandeel voor grondstoffen tussen de 10% en 20%. 10% is het best als er alleen naar het nominale rendement gekeken wordt, 20% als er naar de reële vermogensontwikkeling wordt gekeken, inclusief verlies door inflatie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 29 okt Herbalanceren essentieel voor optimaal risicoprofiel Beleggers die niet regelmatig hun portefeuille herbalanceren en terugbrengen naar het uitgangspunt lopen ongewenst hoge risico's.
Assetallocatie 28 okt Professionele beleggers negeren belangrijke Amerikaanse verkiezingen Professionele beleggers wereldwijd richten zich liever op langetermijntrends als deglobalisatie, digitale disruptie en decarbonisatie. Dat is de reden waarom zij hun beleggingen in wereldwijde aandelen en private equity fors vergroten, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Insights Survey van dit jaar.
Assetallocatie 21 okt Vijf vragen bij het beleggen in grondstoffen Een breed gediversifieerde benadering van grondstoffen biedt beleggers de mogelijkheid om hun portefeuilles beter te spreiden in een tijd van veranderend financieel landschap en een uitdagende geopolitieke omgeving. Hoe? Dat legt J. Safra Sarasin uit.
Assetallocatie 17 okt Robeco na 32 jaar terug in goud Goud is terug van weggeweest bij Robeco. In 1992 besloot de vermogensbeheerder er niet meer in te beleggen, maar de tijden veranderen. Geopolitieke spanningen en hoge inflatie hebben goud weer koopwaardig gemaakt.
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.