Grafiek van Daalder: Aandelen en obligaties gaan juist vaak gelijk op Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week: De correlatie tussen aandelen en obligaties. 7 december 2023 11:00 • Door Lukas Daalder Bron: BlackRock Investment Institute, met gegevens van LSEG Datastream, december 2023. Toelichting: de grafiek toont de correlatie van dagelijkse rendementen op de Amerikaanse 10-jarige staatobligatie en de Amerikaanse aandelenmarkt gedurende een rollende periode van drie jaar. De aandelenindices die worden gebruikt, zijn de Dow Jones Industrial Average tot 1981 en de S&P 500 na 1981. Decembermaand, outlookmaand. Of in elk geval bij BlackRock dan toch, want tegenwoordig loopt het outlookseizoen van september tot en met januari. Deze week was het in elk geval de beurt aan de outlook van BlackRock. De grafiek van deze week is onderdeel van die outlook, en eentje die ik zeker de moeite waard vind. De grafiek laat het 3-jaar voortschrijdend gemiddelde zien van de correlatie tussen de Amerikaanse aandelenmarkt en de Amerikaanse kapitaalmarkt vanaf 1905 zien. Een negatieve correlatie betekent dat een stijgende aandelenmarkt samenvalt met een dalende obligatiemarkt, een positieve correlatie dat aandelen en obligaties tegelijk stijgen of dalen. In 2022 bleek dat laatste opeens (pijnlijk) het geval te zijn, toen de stijgende rentes niet alleen tot negatieve resultaten in de obligatiemarkt leidde, maar ook de aandelenmarkt naar beneden trok. Inmiddels zien we gelukkig het omgekeerde. Wat ik nou aardig vind aan deze grafiek is dat het laat zien hoe afwijkend eigenlijk de periode van 2000 tot 2022 is geweest. Dat was de periode waarin er doorgaans sprake was van een negatieve correlatie, waarbij een daling in de aandelenmarkt vaak gepaard ging met een stijgende obligatiemarkt. Een prima periode voor een 60/40 portfolio (60% aandelen en 40% obligaties), omdat de verliezen van de ene markt standaard gecompenseerd werden door (enige) winst in de andere markt. Kijken we verder terug, dan zien we dat een dergelijk negatief verband eigenlijk eerder uitzondering is dan regel. Historisch gezien bewegen aandelen en obligaties regelmatig in dezelfde richting, wat uiteraard een heel ander licht schijnt op diversificatie binnen de beleggingsportefeuilles. Wat je hier als belegger mee kunt? Daarvoor verwijs ik dan toch naar de outlook zelf. Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.