ESG-regulering: Te veel E, te weinig S en G Europese ESG-fondsen stellen vooral het milieu centraal. De Europese Commissie heeft daaraan bijgedragen door te vergeten om ook de S van sociaal en de G van behoorlijk bestuur te promoten, schrijft Detlef Glow in zijn nieuwste column. 1 juni 2021 09:00 • Door Detlef Glow In de Europese vermogensindustrie wordt er bij duurzame beleggingsstrategieën steeds meer aandacht geschonken aan milieuaspecten - de E uit ESG - in plaats van dat er gekozen wordt voor een bredere visie waarbij sociale (S) en bestuurlijke factoren (G) even zwaar meewegen. Dat is het gevolg van een besluit van de Europese Commissie om bij de regelgeving voor de financiering van duurzame groei vooral te kijken naar milieuaspecten. Op zich begrijpelijk, want de EU wil de leiding nemen bij het bestrijden van global warming en het verminderen van de CO2-uitstoot. Maar of het ook verstandig is, valt volgens mij te bezien. EU-regulering In de fondsensector heeft het gezorgd voor een verschraling van het aanbod. Niet alleen zijn er steeds meer beleggingsfondsen die de nadruk leggen op milieu, ook bestaande ESG-fondsen worden aangepast zodat ze voldoen aan de voorwaarden van de Europese Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Dat betekent meer E en minder S en G. Het is goed mogelijk dat dit leidt tot enorme teleurstellingen bij beleggers. Voor veel mensen zijn sociale aspecten (zoals armoedebestrijding en eerlijke lonen) en fatsoenlijk bestuur namelijk net zo belangrijk als het milieu. Armoedebestrijding De Europese Commissie zou er daarom verstandig aan doen de SFDR-regels zo snel mogelijk uit te breiden met sociale en bestuurlijke uitgangspunten. Dat zou ook in overeenstemming zijn met de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Lees ook: Wat zijn E, S en G afzonderlijk waard? Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 19 dec Actieve ETF’s, het beste van twee werelden? Actieve ETF’s hebben de laatste jaren een flinke vlucht genomen. Dat verbaast Stefan Kuhn van Fidelity International niet.
Assetallocatie 19 dec Grote verschillen in prestaties tussen vastgoedfondsen Vastgoedfondsen zorgden de laatste jaren voor een demper op het rendement. Geen wonder dat institutionele beleggers door de bank genomen ontevreden zijn. Maar de verschillen tussen out- en underperformers zijn wel heel erg groot.
Assetallocatie 17 dec 2025 dreigt een wild ritje te worden Voor 2025 bestaat er optimisme dat grote economieën, zoals de VS, een recessie zullen vermijden. Dat denkt ook Virginie Maisonneuve, Global CIO Equity van Allianz Global Investors. Wel voorziet zij volgend jaar veel volatiliteit op de markten. Dat vraagt beleggers om hun portefeuilles aan te passen.
Assetallocatie 16 dec Fed doet het in 2025 voorzichtiger aan De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente aankomende woensdag met 25 basispunten verlagen en daarna waarschijnlijk pauzeren. Want? "De laatste Amerikaanse economische cijfers zijn relatief positief, terwijl de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen duidt op een pro-groeibeleid in 2025, aldus Michael Krautzberger, Global CIO Fixed Income bij Allianz Global Investors.
Assetallocatie 16 dec “Een beleggingsstrateeg ziet altijd kansen” Vincent Juvyns, beleggingsstrateeg bij JP Morgan AM, toont zich optimistisch over het komend beursjaar. Amerikaanse aandelen, vastgoed, dividendaandelen, alternatives en bedrijfsobligaties kunnen mooie rendementen boeken. Daarnaast zouden Chinese aandelen wel eens heel positief kunnen verrassen. Europa?
Assetallocatie 16 dec Invesco is risk-on, maar vreest wel drie swingfactoren Invesco verwacht in 2025 opnieuw een goed jaar voor risicovolle assets. Vooral smallcaps, value-aandelen en aandelen van buiten de VS kunnen profiteren van een ruimer monetair beleid en een stabiele groei in de wereld. Maar drie zaken kunnen roet in het eten gooien: hoge Trump-tarieven, oplaaiende inflatie en een schuldencrisis. Een positieve factor kan China zijn.