Imtech: de rekensom Als u morgenvroeg wakker wordt, noteert Imtech ongeveer 1,2 cent. De complete rekensom met vele extra's. 8 oktober 2014 11:20 • Door Nico Inberg De kogel is door de kerk, Imtech heeft haar plannen bekendgemaakt. De rights issue begint morgen (donderdag) al: wie vandaag nabeurs in bezit is van een aandeel Imtech krijgt daar 131 claims bij. Als u morgenvroeg wakker wordt, noteert het aandeel Imtech ongeveer 1,2 cent. Het rekensommetje gaat als volgt: Ik ga uit van 464 miljoen bestaande aandelen à 35 cent, waarde: 162 miljoen euro. 60,08 miljard nieuwe aandelen à 0,01 levert op 600 miljoen euro de totale (theoretische) waarde na uitoefening claims is 760 miljoen euro het nieuwe aandelenaantal wordt 60,08 miljard plus de bestaande 464 miljoen is 60,544 miljard de waarde per aandeel wordt dus: 762 miljoen / 60,544 miljard = 0,012585 euro oftewel 1,26 cent Het lijkt mij logisch dat na de hele exercitie er een reverse split (een omgekeerde split waarbij een aantal aandelen samengevoegd worden tot 1) van 1 op 1000 wordt doorgevoerd. De nieuwe koers (weer theoretisch) zou dan 12,60 worden (1000 * 0,0126) en het nieuwe aantal uitstaande aandelen 60 miljoen. De handel in de claim, die morgen dus van start gaat, zal worden aangepast in die zin dat er tot meer cijfers achter de komma kan worden gehandeld. De prijs van 1 cent wekt enige verbazing, maar eigenlijk is die prijs helemaal niet relevant: Per bestaande aandeelhouder moet er nu eenmaal 1,31 euro worden bijbetaald, en of dat nu in de vorm van 131 aandelen is, of 43, zoals eerst gedacht, maakt dan weinig meer uit. Wel kan het zijn dat de banken beoogd hebben om een zo laag mogelijke prijs neer te zetten om toch vooral maar zeker te zijn dat iedereen meedoet... Het is voor Imtech wel belangrijk dat de emissie door bestaande aandeelhouders wordt opgesoupeerd in plaats van door de banken. Als de banken teveel aandelen in hun mik krijgen mag Imtech minder van het geld voor zichzelf houden. De precieze details hiervan staan in het prospectus, die te vinden moet zijn op de Imtech-website. De Imtech mededeling http://t.co/LeouBHwldm — Cees Smit (@ceessmit) 8 oktober 2014 Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl. Volg @nicoinberg op Twitter Deel via:
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?